Nederlandse fabrikanten van stalen masten slaan handen ineen.


De vier Nederlandse fabrikanten van stalen masten slaan door het oprichten van een nieuwe onafhankelijke brancheorganisatie de handen ineen. Hiermee willen zij inzicht verschaffen in regelgeving en normen rond stalen mastconstructies. In Nederland moet dan vooral worden gedacht aan lantaarnpalen en verkeersregelinstallaties. De oprichting van SMIN (Stalen Masten In Nederland) maken zij vandaag bekend tijdens de vakbeurs Mobiliteit in Houten.

Regelgeving rond constructies van stalen masten is de afgelopen jaren vanwege duurzaamheid en veiligheid aangescherpt. Dit maakt het voor partijen, zoals Rijkswaterstaat, provincies, aannemers en installateurs, lastiger om na te gaan of zij volgens de laatste normeringen en regelgeving berekeningen uitvoeren. Eric Janssen, directeur VDL Mast Solutions: “Het is voor onze afnemers moeilijker geworden om door de bomen het bos te zien. Regelgeving is complexer geworden en wij zien dat klanten zich hierin adequaat dienen te verdiepen. Door onze kennis inzichtelijk te maken en die te bundelen, willen wij hen met deze nieuwe en onafhankelijke brancheorganisatie beter ondersteunen. Daarmee zijn afnemers altijd op de hoogte van de laatste veranderingen op het gebied van bouwbesluiten, normeringen en regelgeving.”


Stalen Masten In Nederland (SMIN)
De nieuwe brancheorganisatie draagt de naam SMIN. Dat staat voor ‘Stalen Masten In Nederland’. De oprichters zijn: PMF Stalen Masten (Burgum en Veendam), Valmont Nederland (Maarheeze), HR Groep Mastenfabriek (Rijswijk) en VDL Mast Solutions (Oss). Met deze vier partijen zijn alle Nederlandse fabrikanten van stalen masten vertegenwoordigd. Volgens Jacques Goddijn, directeur HR Groep Mastenfabriek, is dit een belangrijk aspect van de samenwerking: “In dergelijke samenwerkingen is het van belang dat alle partijen meedoen. Iedereen moet kennis op tafel leggen om uiteindelijk het beoogde doel te behalen. Dit vraagt om vertrouwen van betrokken partijen, dat zit bij ons wel goed.”

Kennisplatform
SMIN zal fungeren als platform voor het opstellen en publiceren van standaarden, modelteksten (reken)methoden en constructievoorschriften. Bovendien gaat SMIN informatie beschikbaar stellen op gebied van materiaal, duurzaamheid, certificeringen en veiligheid. Jos Bergh, directeur Valmont Nederland: “Wij willen door middel van dit initiatief meer bewustzijn in de markt creëren en onduidelijkheden bij afnemers wegnemen.”